Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Altijd leuk: gluren bij de buren. Niet voor niets dat de woonbladen altijd wel ‘binnenkijkreportages’ hebben. In Amsterdam is een hele reeks (voormalige) woonhuizen omgebouwd tot museumwoningen. Misschien niet helemaal geschikt als inspiratie voor je eigen huis maar je weet het nooit. Ik verbaas me altijd over het uitbundige kleurgebruik in de 17e eeuwse grachtenpanden.

Hier een lijst van Amsterdamse museumwoningen, groot en klein, die vaak ook nog wel (wisselende) tentoonstellingen hebben over een specifiek onderwerp. Kijk wel altijd even op de website van het museum voor de openingstijden en de entreeprijzen.

Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam (foto: David Holt)
www.museumvanloon.nl

Een indrukwekkend grachtenpand van de familie Van Loon, oorspronkelijk afkomstig uit het Brabantse Loon op Zand. Eén van de bewoners was Willem van Loon, mede-oprichter van de VOC. Maar ook latere ‘Van Lonen’ schopten het ver, onder andere als burgemeester van Amsterdam. Ook de tuin en het koetshuis geven een beeld van het leven in de 17e eeuw.

Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605, Amsterdam
www.willetholthuysen.nl

Nog een 17e eeuws grachtenpand van een vermogende familie: de heer en mevrouw Willet-Holthuysen. Mevrouw liet het pand al in 1895 (na haar dood) na aan de stad Amsterdam, met alles wat er in zat. En omdat de heer des huizes een kunstverzamelaar was, is er veel te zien.

Het Cromhouthuis, Herengracht 366-368, Amsterdam
www.cromhouthuis.nl

Ook aan de Herengracht en ook stammend uit de Gouden Eeuw ligt het Cromhouthuis, dat bestaat uit 4 grachtenpanden. Hier woonden 7 generaties Cromhout. Op de bovenste verdiepingen van de panden is het Bijbels Museum gevestigd. Bijzonder hier is de inrichting door stylistencollectief The Wunderkammer die de historische inrichting en kunst hebben gecombineerd met bloemen en hedendaagse aankleding van de vertrekken.

Het Woonbootmuseum, Prinsengracht 296k, Amsterdam
www.houseboatmuseum.nl

Heel wat anders (maar ook aan de gracht) is het Woonbootmuseum. De eigenaar van de Hendrika Maria, een voormalig vrachtschip, besloot de nieuwsgierige gluurders naar binnen te halen en van zijn woonboot een museum te maken. De boot van 23 x 4,5 meter geeft nu een beeld van het wonen op een woonboot.

Het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam
www.rembrandthuis.nl

In dit huis woonde en werkte Rembrandt van 1639 tot 1658. Het huis is ingericht met meubels, servies etc. uit zijn tijd. In het huis zijn wisselende tentoonstellingen te zien, niet alleen over Rembrandt maar ook over moderne kunstenaars die geïnspireerd werden door Rembrandts licht.

Anne Frank Huis, Prinsengracht 263-267, Amsterdam
www.annefrank.org

Wereldberoemd is het huis waar Anne Frank een schuilplaats vond en haar dagboek schreef. Naast het huis (letterlijk) zijn er tentoonstellingen te zien die te maken hebben met het leven en de tijd van Anne Frank. Gek genoeg zijn veel Nederlanders er nog nooit geweest, vooral door de lange rijen buitenlandse toeristen die altijd voor de deur staan; dat komt nog wel een keer denk je dan. Vanaf 1 mei 2016 is er een nieuw online-kaarten systeem dat hier een eind aan moet maken. Hoog tijd voor een bezoek.

Ons’ Lieve Heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 38, Amsterdam
www.opsolder.nl

Dit grachtenpand uit de Gouden Eeuw herbergt een verrassing op de zolder. De welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668) liet op de zolder van zijn huis een complete kerk bouwen in de tijd dat de protestanten het in Amsterdam voor het zeggen hadden. Een tijd waarin katholieke vieringen officieel verboden waren (maar wel gedoogd werden).

Paleis op de Dam, Amsterdam
www.paleisamsterdam.nl

Het Paleis werd in de 17e eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam. In het begin van de 18e eeuw woonde Lodewijk Napoleon (de broer van) er een tijdje en werd het een Koninklijk Paleis. Na zijn vertrek werd het Paleis lange tijd nauwelijks gebruikt en uiteindelijk verkocht Amsterdam het aan het Rijk, die het ter beschikking stelde aan het Koninklijk Huis. Het is het officiële ontvangstpaleis van de Koning vandaar dat het niet altijd geopend is voor publiek maar vaak wel.

Multatuli huis, Korsjespoortsteeg 20, Amsterdam
www.multatuli-museum.nl

Dit geboortehuis van Multatuli is ingericht met zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en boeken. Alsof hij zo weer zijn pen oppakt. Niet dagelijks open.

Museumwoning Tuindorp Oostzaan, Meteorenweg 174 (Amsterdam-Noord)
via www.historischarchief-toz.nl

Deze woning werd in 1922 gebouwd als onderdeel van Tuindorp Oostzaan. Het interieur is nog in originele staat en staat vol met spullen en meubels uit ‘grootmoeders tijd’. Beperkt open, zie website.

Museum Het Schip, Spaarndammerplantsoen 140, Amsterdam
www.hetschip.nl

Architect Michel de Klerk ontwierp dit complex als ‘arbeiderspaleis’ in het begin van de 20e eeuw. Het is een van de meest uitgesproken gebouwen van de Amsterdamse school, de architectonische stroming van die tijd. Onderdeel van het museum is een museumwoning ingericht met meubels en voorwerpen uit de jaren ’20.

Nog meer binnenkijkers

  • De website www.museumwoningen.nl van het Nederlands Architectuurinstituut geeft een overzicht van alle (!) museumwoningen in Nederland.
  • Ieder jaar, meestal in juni, worden ruim 25 particuliere tuinen in de Amsterdamse binnenstad opengesteld voor het publiek. Kijk voor info op www.opentuinendagen.nl

Lees ook mijn verhalen over musea voor moderne kunst Voorlinden in Wassenaar en MORE in Gorssel.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail