Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Pinguïnkolonie bij Boulders Beach, Kaap de Goede Hoop en een beetje Kaapstad

Bij pinguïns denk je aan Antarctica, niet aan Afrika. Kaap de Goede Hoop is eeuwenlang een landingsplek voor zeelieden geweest en zo ook voor een paar verdwaalde pinguïns die hier in 1982 rust vonden en besloten te blijven; gelijk hebben ze. Inmiddels bevolkt een kolonie van zo’n 3000 pinguïns de stranden rond Boulders Beach. De pinguïns kunnen gaan en staan (en zwemmen) waar ze willen en wij lopen langs een ‘behekt’ paadje erlangs. Er is gelukkig een stuk strand waar je op mag en ineens bekeken wordt door een nieuwsgierige pinguïn; schuw zijn ze zeker niet. Die ‘boulders’ zijn de grote ronde rotsen die baaien langs de stranden vormen. Waar ligt Boulders Beach? Aan de oostkant van het schiereiland, ten zuiden van Kaapstad.

Kaap de Goede Hoop

De zuidelijkste punt van Afrika (eigenlijk de op één na zuidelijkste punt) schreef geschiedenis. Wie ontdekte Kaap de Goede Hoop? De Portugees Bartholomeu Dias zou hier in 1488 geland zijn en de naam Cabo de Boa Esperanca aan de grote rotspartij hebben gegeven; daar komt de naam Kaap de Goede Hoop vandaan. In de eeuw daarna werd De Kaap steeds vaker gebruikt als rust- en bevoorradingsplaats voor de schepen op weg naar Indië. Rond 1650 kreeg Jan van Riebeeck de opdracht vanuit de VOC in Amsterdam om bij De Kaap een vaste VOC pleisterplaats te bouwen. De zeelieden konden er rusten en verse proviand inslaan voor de reis naar ‘de oost’. Hiermee begon de Nederlandse inmenging in dit deel van Afrika.

Waar ligt Kaap de Goede Hoop?

Kaap de Goede Hoop ligt in een kaal en ‘rotsig’ nationaal park op het schiereiland ten zuiden van Kaapstad. Er is een bezoekerscentrum, een kabeltreintje omhoog naar de vuurtoren, er zijn eenzame stranden en er lopen bavianen en struisvogels rond. De bavianen kunnen agressief zijn en struisvogels zijn niet ongevaarlijk dus ‘wees gewaarschuwd’. De natuur is er prachtig met de beukende golven op de rotsen. En natuurlijk geeft het een kick om op deze historische grond te staan. ‘Die mees suidwestelike punt’ van Afrika blijkt het niet te zijn. Kaap Aguilhas, wat meer naar het oosten is net iets zuidelijker.

 

Een beetje Kaapstad
Via de kustroute, Chapman’s Peak Drive, één van de mooiste kustroutes ter wereld, rijden we naar Kaapstad. De stad is uitgestrekt en ligt rondom de Tafelberg. Langs de kust en op de flanken van de berg liggen de betere wijken; de townships liggen verder het land in. Camps Bay, het uitgaanscentrum, ligt aan een lange boulevard waar de restaurants, clubs en disco’s zich aaneenrijgen. We vervolgen de weg naar een ander uitgaanscentrum in Kaapstad: Victoria & Albert Waterfront. Dit ligt meer tegen het centrum van Kaapstad aan en is het oude havengebied dat nu omgeturnd is tot een gebied met cafés, restaurants en winkels. We vinden daar een Belgisch café, Den Anker, dus kunnen we ons ‘zaterdagmiddagBelgischbiertje’ nog gewoon nuttigen. Wat mij betreft leuker dan Camps Bay.

DSC04188

Café Den Anker, Belgisch bier in Kaapstad

Aan het eind van de reis komen we wat langer terug in Kaapstad. Maar nu: het land in!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail