Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cape Agulhas, het zuidelijkste puntje van Afrika

Het zuidelijkste puntje van Afrika is niet Kaap de Goede Hoop maar Cape Agulhas. Deze punt wordt beschouwd als de scheiding tussen de Atlantische en de Indische Oceaan. Het water zal er zich weinig van aantrekken maar er is een groot temperatuurverschil tussen beide oceanen. Eigenlijk al direct ten oosten van Kaap de Goede Hoop heeft het water een fijne zwemtemperatuur. Aan de westkust is het water ijskoud; wel iets om rekening mee te houden als je graag zwemt, surft of duikt.
We beklimmen de rotsige punt en vinden daarna ‘Die mees Suidelike Kafee in Afrika’.

Bij een kaap hoort een vuurtoren (met een vissersvrouw die halsreikend uitkijkt naar de terugkeer van haar man).

Vissersvrouw en vuurtoren in Cape Agulhas

Vissersvrouw en vuurtoren in Cape Agulhas

Ons huisje in Cape Agulhas is niet geweldig. Klein, maar alles wat je nodig hebt is er en het heeft een paar praktische voordelen: de eigenaresse runt aan de straatkant een wasserette en de supermarkt ligt er naast. De enige keer in Zuid Afrika dat we lopend boodschappen kunnen doen.

Natuurreservaat De Mond, dit mag je niet missen!

De bonus komt de volgende dag als we, via een dirtroad, naar natuurreservaat De Mond rijden, even ten oosten van Agulhas. Ook dit is een monding van een rivier die ook hier niet in zee uitmondt maar blijft steken achter het strand. De foto geeft een overzicht; hier moet je echt voor omrijden!

De delta bij De Mond

De delta bij De Mond

We lijken alleen op de wereld, behalve met wat vogels dan.

Het strand en de duinen zijn spierwiet; het mooiste strand dat ik ooit gezien heb. In eerste instantie geloof ik niet wat ik zie maar ze lopen er echt: een grote groep flamingo’s.

Het landschap heeft iets onaards, met vreemde vormen, witte duinen, sporen van vogels. Neem zwemkleding mee want de rivier is doorwaadbaar en het is er heerlijk zwemmen. Er wordt ook wat accommodatie verhuurd; lijkt me heerlijk.

Welke plaatsen bezoeken we nog meer langs de Gardenroute:
Hermanus
Stilbaai
Garden route Game Lodge
Wilderness
Knysna

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail