Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Route 62

Route 62 is de mooie route van Swellendam naar Oudtshoorn. De wegen zijn in de hele Kaap rustig en prima om zelf te rijden. In het begin zien we nog wijnboerderijen. Langzaam wordt het landschap kaal, dor en droog maar mooi: de Kleine Karoo. De begroeiing op de heuvels bestaat vooral uit het zogenaamde fynbos. Een grote verzameling van struiken en lage begroeiing. De planten in het fynbos worden niet erg groot (meestal niet hoger dan 2 meter) en hebben vaak een klein (maar fyn) blad; dat zal met de droogte te maken hebben.

kleine karoo

Verlaten landschap in de Kleine Karoo

Onderweg drinken we koffie bij Ronnies Sex Shop; dat is niet wat het lijkt maar het staat in elke toeristengids. Bij de opening van Ronnies winkel schreven vrienden dat woordje ‘sex’ bij zijn shop en vanaf het begin was zijn shop een succes. Je kunt er wat eten of drinken en souvenirs kopen. Dames lieten t-shirts en bh’s achter, die nu aan het plafond hangen. That’s it, maar wel grappig.

Langs Route 62

Langs Route 62

De Rust

Ons ‘self-catering’ huisje ligt in het dorp De Rust; eindelijk gevonden dus. De Rust doet haar naam eer aan want er is echt niks te beleven.

De Rust Zuid Afrika

Eindelijk de rust gevonden

Het verblijf is leuk (en rustig dus) met een aardige gastheer en een paar kleine appartementen rond een zwembad.

De Rust

Klein zwembad bij de accommodatie in De Rust

Op aanraden van de gastheer rijden we naar een waterval; die kunnen we in eerste instantie niet vinden en we draaien een parkeerplaats op. Het is even schrikken als er vier bavianen (in Zuid Afrika bobbejaans geheten) opduiken. Voor ons leuk maar de Zuid Afrikanen hebben een hekel aan de beesten omdat ze bewoonde gebieden opzoeken en alles pakken wat ze pakken kunnen. Er zijn winkels die een hek voor de ingang hebben om bobbejaans buiten te houden. Ze schijnen ook precies te weten hoe ze een autoportier open moeten maken, beter op slot houden dus.

De waterval vinden we toch nog:

Dirt roads

Een deel van de weg naar de waterval rijden we over een zogenaamde ‘dirt road’; een onverharde weg met gravel. Onze eerste kennismaking hiermee. Ik begrijp nu wel waarom de meeste Zuid Afrikanen in een jeep of pick-up rijden, hoog op de wielen in ieder geval. Het is een hoop gebonk en gebots aan de onderkant van de auto; we hebben medelijden met het Chevroletje en hopen dat Hertz niet de onderkant van de auto checkt.

Struisvogels in Oudtshoorn

De Rust ligt niet ver van Oudtshoorn dat zichzelf presenteert als de ‘struisvogelhoofdstad’ van de wereld. Dat kan best kloppen want er liggen heel veel struisvogelfarms rond de stad. We bezoeken een (toeristische) ‘showfarm’: Highgate Ostrich Farm. Je wordt er rondgeleid en ziet dat niet alleen het vlees wordt gebruikt maar ook de veren (kwasten, plumeaus, boa’s) en de eieren (worden natuurlijk gegeten maar ook beschilderd). We zien jonkies van een paar dagen oud en de grote eieren waar je op kunt staan, zo sterk zijn ze. Minder leuk vind ik de struisvogelrace die een groepje ‘struisvogelboys’ voor de toeristen houdt.  De gids vertelt dat struisvogels gevaarlijk kunnen zijn omdat ze enorme (zelfs dodelijke) schoppen kunnen verkopen met hun poten. Haar advies als er een struisvogel op je afstormt: ga plat op de grond liggen. Grote kans dat ie over je heen rent.

Grotten, de Cango Caves

In de buurt van Oudtshoorn liggen de Cango Caves; een stelsel van grotten met stalactieten en stalagmieten. We krijgen een aardige rondleiding en de grotten zijn mooi (maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in Italië en Slovenië indrukwekkender grotten gezien heb).

De Cango Caves bij Oudtshoorn

De Cango Caves bij Oudtshoorn

Onderweg terug over de ‘dirtroad’  komen we een overstekende schildpad tegen.

DSC04668

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail