Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Wat is er te doen op La Gomera

Het is maar een uurtje varen van Tenerife naar La Gomera, maar tegelijkertijd een wereld van verschil. Geen Engelse pensionado’s met ‘stevige stappers’ en bermuda’s, maar Duitse jonge en oude hippies op blote voeten bevolken hier de straten en stranden, onder andere in Valle Gran Rey aan de westkust.

san sebastian op la gomera

San Sebastian op La Gomera (foto Marian Wezenbeek)

Hermigua

Met de boot kom je aan in San Sebastian de La Gomera, een kleurrijk stadje. Je kunt de (huur)auto meenemen op de veerboot maar volgens mij is het handiger en goedkoper (maar wel meer ‘gedoe’) om op ieder eiland opnieuw een auto te huren.Wij rijden met onze huurauto via een prachtige route richting het noorden, door de bergen naar Hermigua, veel kloven, veel groen, veel geslinger. Ons verblijf, Los Telares, ligt aan het begin van het langgerekte dorp. Mooie appartementen met uitzicht over de bananenplantages en bergen maar helaas geen balkon; wel een gezellige gemeenschappelijke woonkamer. Hermigua is een aardig langgerekt stadje dicht bij het Parque Nacional de Garajonay. Een mooi wandelgebied, soms wat mysterieus omdat bergtoppen vaak in de wolken en mist verdwijnen. En ook omdat veel bomen en de stenen bedekt zijn met een laag mos. En dat mos is essentieel voor de watervoorziening op La Gomera. Het mos vangt de mist op en vormt druppels die via de bomen en rotsen de aarde bereiken en bronnen en beekjes vormen en zo het eiland vochtig houden.

Dicht bij Los Telares ligt een ‘gofio’ molen, Molino de Gofio. Gofio is meel van mais en graan dat wordt gemengd met honing en olie. Het wordt gekneed maar niet gebakken. Er wordt een soort lange worst van gemaakt en dat wordt, in plakken gesneden, als ontbijt gegeten. Als je er even op let is het in supermarktjes wel te vinden. Molino de Gofio is een watermolen waar we een rondleiding krijgen; spectaculair is het niet. We zien veel oude werktuigen. Eromheen ligt een botanische tuin met veel tropische vruchten en bloemen waaronder de spectaculaire paradijsbloem.

Ten noorden van het stadje ligt een klein maar mooi keienstrand vanwaar je de vulkaan op Tenerife aan de horizon ziet. Een mooie plek. De zee in gaan is eigenlijk niet te doen met die keien en de indrukwekkende golven die zich op die keien storten.  Maar er is wel een restaurant ‘in the middle of nowhere’. Dat wordt gerund door twee luidruchtige dames die in eerste instantie niet al te klantvriendelijk lijken. De tafel waar we gaan zitten is volgens hen gereserveerd, terwijl er verder niemand is, en de gegrilde sardines, groot aangekondigd op een bord, zijn er vandaag niet. Maar als we een biertje besteld hebben blijkt dat de dames zelf graag aan de tafel die wij kozen willen gaan zitten voor de lunch. En dan brengen ze ons (niet besteld) een schaaltje met een paar gekookte aardappels met mojo. Mojo lijkt veel op pesto en is heerlijk. Je kunt het overal op de eilanden in potjes kopen maar die van de dames was toch verreweg het lekkerst. Ik probeer ze het recept te ‘ontfutselen’ maar mijn Spaans en hun Engels is te beperkt om dat voor elkaar te krijgen (ik denk: olie, knoflook, gedroogde tomaten, geitenkaas). Ook laten ze ons gofio proeven. Rechts van het strand zien we even verder een paar hoge palen in zee staan, een overblijfsel van een haven die hier was. Hier zou een ‘zeezwembad’ moeten zijn maar vanwege een aardverschuiving kunnen we daar niet komen.

Ook hier is het weer op La Gomera wel een aandachtspuntje. Hermigua ligt aan de noordkant van het eiland en heeft als wij er zijn (in februari) prima wandelweer (met een beetje mist) maar geen strand- en terrasjesweer.

Teide op Tenerife

Vanaf de noordkant van La Gomera is de vulkaan op Teide op Tenerife goed te zien

Valle Gran Rey

We rijden via een prachtige route langs kloven en mooie vergezichten naar Valle Gran Rey. Hier is het wel strandweer en vooral het door hoge rotsen beschutte strand bij de haven is aangenaam. De ‘bruindoorbakken’, veelal Duitse, oudere hippies op de stranden jeu-de-boulen met elkaar, maken muziek, lijken een zorgeloos leven te leiden. Vreemde types lopen er rond, strijk neer op een terras en kijk ernaar. We stuiten op een hippie-markt (bij het busstation, ik denk iedere zondag van 10 tot 14 uur maar weet dat niet zeker). Ongelooflijk wat hier allemaal niet voor creatiefs verkocht wordt, gemaakt van afval, stenen, schelpen, wol, planten en noem maar op.

Ons appartement in Valle Gran Rey is niet echt geweldig, heel klein maar wel met een mooi dakterras. geen link waard wat mij betreft.

La Gomera is klein maar prachtig en van de eilanden die we bezoeken het minst toeristisch. Het landschap is ruig en groen met diepe kloven en valleien. Het is mooi wandelen in het Nationale Park midden op het eiland. Wil je je verdiepen in, en ontspannen door mindfulness, yoga, spiritualiteit dan is dit je eiland.

Van La Gomera naar La Palma met de boot duurt wat langer en eerlijk is eerlijk: we worden allebei een beetje zeeziek.

Meer lezen over onze andere ‘hopeilanden’?  Tenerife    La Palma    Lanzarote
Leuke accommodaties in heel Spanje en de eilanden vind je hier. Ik ben die pagina nog aan het vullen dus binnenkort meer.

hippies op La Gomera

Hippies leven met hun hele bezit op het strand (foto MW)

Houten vissersbootjes op het strand van Valle Gran Rey (foto MW)

strand Valle Gran Rey

Het door de rotsen beschutte strand bij Valle Gran Rey (foto MW)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail