Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Onze volgende ‘hop’: van La Gomera naar La Palma

De veerboot van La Gomera naar La Palma vaart begin van de avond, als het donker wordt. De zee is ruw en als je geen horizon meer ziet slaat zeeziekte makkelijk toe. Gelukkig meldt mijn man pas als we weer vaste grond onder de voeten hebben dat hij ‘over zijn nek is gegaan’ in de toiletten. Had ik dat geweten dan had ik het waarschijnlijk ook niet gered. Een reisziektepilletje kan geen kwaad dus. Omdat het al vrij laat is als we aankomen hebben we de eerste overnachting geboekt in Santa Cruz de la Palma, de plaats van aankomst. Wat ons betreft het leukste stadje van onze reis, waarover later meer. We komen terecht in pension La Cubana in de hoofdstraat van Santa Cruz en op loopafstand van de boot. Goedkoop, een samenraapsel van meubilair maar charmant, een doolhof van trappen en gangetjes in een 300 jaar oud pand, een aardige Duitse uitbaatster. We krijgen een kanjer van een kamer, ingericht als een schilderij van Van Gogh, maar wel met gemeenschappelijke badkamer. Er is ook een gemeenschappelijke keuken en woonkamer. Ik vind het leuk maar je moet er van houden. Ontbijten doen we aan de overkant bij de bakker.

hoofdstraat Santa Cruz

De hoofdstraat van Santa Cruz de la Palma (Foto: Marian Wezenbeek)

La Palma, Puerto Naos

De volgende dag steken we het eiland over. Ook hier een mooie route maar minder spectaculair dan op La Gomera. In ruim een half uur rij je over het midden van het eiland van oost naar west. We komen aan in Puerto Naos, aan de zonnige westkust en verblijven in La Muralla, een klein appartementencomplex tegen de heuvel gelegen, boven Puerto Naos. Mooi uitzicht heb je vanaf je ruime terras over de oceaan en het zwembad (soort infinity-pool), aardige ontvangst. Het is lopend naar het stadje beneden goed te doen, terug omhoog is wat minder maar goed voor je conditie zullen we maar zeggen. Puerto Naos is een aardig plaatsje met een zwart strand en wat leuke restaurants. Een bancomat heeft het plaatsje niet ontdekken we. We eten bij visrestaurant Playa Chica, ons aanbevolen. Prima eten, met uitzicht over de oceaan, helemaal goed. Dichtbij drinken we wat in een drukke cocktailbar met een markante serveerster: op leeftijd, gezet, witte kanten jurk, felroze gympen, knalrood haar met witte plastic bloemen er in, leuk kortom.

La Isla Bonita staat bekend als het wandeleiland. Het is een stuk groter dan La Gomera, maar net zo groen en ruig. We rijden naar het Parque Nacional Caldera de Taburiente in het midden van het eiland. Vanaf het bezoekerscentrum (interessant) in La Cumbrecita nemen we een taxi omhoog. Je kunt ook met eigen auto naar boven maar dan moet je van te voren een parkeerplaats reserveren. Het moet een prachtig wandelgebied zijn maar wij belanden (in februari) wel in een forse (en volgens de taxichauffeur uitzonderlijke) hagelbui in de bergen. Microklimaat, dus warme/regenkleding meenemen. We doen nog wel een wandelpoging maar de paden veranderen in modderstroompjes en dus houden we het wandelen voor gezien en blijven de rest van de week aan de kust in de zon. Maar wandel je graag, ook in de zuidpunt van het eiland zijn mooie wandelroutes.

Als je in de buurt bent is Los Llanos de Aridane een leuk stadje voor een bezoek. Het heeft een klein maar aardig centrum met een paar mooie winkels. Er zijn twee kleine musea: heilige kunst  en archeologie. Ook dichtbij Puerto Naos ligt een kiezelstrand tussen indrukwekkende rotsen bij La Bombilla. Zwemmen kan vanwege de hoge golven hier echt niet maar er is een aardig café-restaurant.

strand bij La Bombilla

Het keienstrand bij La Bombilla (Foto: Marian Wezenbeek)

San Pedro en Los Cancajos

Ons volgende verblijf ligt aan de oostkust tussen San Pedro en de kust bij Los Cancajos, dichtbij Santa Cruz de La Palma, de hoofdstad van La Palma: Apartamentos Miranda. Ook hier weer aardige Duitse uitbaters, een studio met terras met zeezicht, een mooi zwembad, alleen is het daar dan te koud voor. Onderweg hebben we nog steeds witte bergtoppen gezien.

Madonna zingt in haar lied La Isla Bonita: ‘Last night I dreamt of San Pedro’. Ik vraag me nog steeds af of dat hetzelfde San Pedro is waar wij zijn. Het is best een aardig dorp maar niet veel meer dan dat.

Via nogal rotsige paadjes lopen we van Miranda naar de kustplaats Los Cancajos. We doen iets verkeerd want lopen er een uur over terwijl het in een half uur moet kunnen. Los Cancajos is een echt toeristenoord met verschillende zwarte stranden, gescheiden door rotsformaties. Eindelijk is het weer wat beter en genieten we van de zon op één van de stranden. Leuk om iets te eten of te drinken bij El Pulpo want dat ligt direct aan het strand. Via een mooi aangelegde wandelpromenade lopen we langs de kust met spectaculaire kloven en meters hoog opspattend zeewater. Maar eerlijk is eerlijk, met ook nogal wat, enigszins verlepte, hotel/appartementencomplexen.

kloven los cancajos

Kloven bij Los Cancajos (Foto: Marian Wezenbeek)

Op loopafstand van Miranda eten we in de Parador de la Palma, een beetje chique, prima eten en betaalbaar.

Santa Cruz de la Palma

Ik kondigde het al aan: dit is echt het leukste stadje dat we bezochten op de Canaries. Mooie wandel-, en winkelstraten (hou rekening met de siesta van ca. 13 – 17 uur) parallel aan de zee, meerdere theaters, een lava zandstrand langs de oude stad, een haven, een fort. Bekend zijn ook de ‘hangende tuinen’ bij een aantal woningen langs de boulevard. Het stadje herbergt meerdere musea maar die van ‘moderne kunst’ en het scheepvaartmuseum (in een nagebouwde boot op de kade) zijn dicht als wij er zijn. Wel open is Museo Insular, gevestigd in een mooi oud klooster. En dat is leuk! De collectie is een ratjetoe maar daardoor verrassend. Je ziet er heel veel schelpen, opgezette dieren (soms met ‘foutjes’, zoals een schaap met 6 poten), scheepsmodellen, oude kunst en ook behoorlijk wat moderne kunst.

balkontuinen Santa Cruz

Balkontuinen langs de boulevard van Santa Cruz (Foto: Marian Wezenbeek)

Van La Palma nemen we het vliegtuig naar Lanzarote.

Meer lezen over de andere eilanden? Hier de links: Tenerife    La Gomera    Lanzarote 
Leuke accommodaties in heel Spanje en de eilanden vind je hier.  Ik ben de pagina nog aan het vullen dus binnenkort hopelijk meer adresjes.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail