Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Elim

Via een dirtroad rijden we, op weg naar Hermanus, langs Elim. Volgens de toeristengids ziet dit dorp er nog zo uit als vele dorpen, een eeuw geleden, hier in de Westkaap. Vanwege die dirtroad komen hier weinig toeristen; mooi en rustig. Veel meer als een kerk, twee winkeltjes en een paar straten is het niet maar je voelt je decennia terug in de tijd. De kerk is eenvoudig, wit van buiten, wit van binnen, met een mooie engel op het dak.

Het dorp bestaat uit lage huizen, vaak met een rieten kap. Veel huizen zijn wit maar sommige fel gekleurd. Het verval slaat hier en daar wel toe.

Zoals wel meer in het dorp de tand des tijds niet heeft doorstaan.

oude pompen in Elim

De tand des tijds heeft toegeslagen in Elim

Fisherhaven

Hermanus is een populaire stop langs de Garden Route vanwege de walvissen die hier in de baai zwemmen. In het toeristische Hermanus zelf, vind ik geen geschikte accommodatie maar wel in Fisherhaven, twee dorpen verderop. Door een bosbrand is de hoofdweg afgesloten (en blijft dat de dagen daarna ook) zodat we ‘achterom’ na een hoop gezoek Fisherhaven vinden. De kamer die we hier hebben is ‘gedateerd’ maar het guesthouse barst van de voorzieningen. Er is een grote gemeenschappelijke keuken, een binnenzwembad, er staan fitness-apparaten met een sauna ernaast, een tuin voor en achter maar bovenal wordt het guesthouse gerund door een enthousiast echtpaar: Fisherhaven Traveller’s    Lodge Het is een self-catering onderkomen dus het ontbijt moet je zelf regelen.

Hermanus

Hermanus staat helemaal in het teken van de walvis. Die walvissen verblijven hier vlak langs de kust om te paren, te baren en hun baby’s sterk genoeg te laten worden. We zien er honderden maar alleen van hout, steen, op borden en in namen. Februari valt jammer genoeg buiten het walvisseizoen dat loopt van eind juni tot begin december. Hermanus heeft niet het alleenrecht op de walvissen; overal langs de kust staan informatieborden over walvissen. Maar Hermanus heeft wel de naam en is daardoor een toeristisch plaatsje, ook goed bereikbaar voor dagjesmensen uit Kaapstad, en heeft veel terrassen, restaurants, winkeltjes, en deze Afrikaanse percussieband die ook nog een opera ten gehore brengt.

Hier zien we veel dassies rondscharrelen, bepaald niet schuw. Ze lijken nog het meest op een groot uitgevallen hamster. Vreemd genoeg schijnen ze genetisch het meest verwant te zijn aan de olifant; ik kan met de beste wil van de wereld de gelijkenis niet ontdekken.

dassie

Een dassie, familie van de olifant?

Lagune van de Botrivier
Door de bosbrand, zowel overdag maar vooral ‘s avonds goed te zien, kunnen we de volgende dag vanuit Fisherhaven niet meer naar Hermanus; alle wegen zijn nu afgesloten. En in Fisherhaven zelf, dat alleen maar bestaat uit een grid van straten met vrijstaande huizen is niets te doen.

Onze gastheer en -vrouw hebben een goed alternatief. Dicht bij Fisherhaven ligt ook weer een lagune van een rivier aan de kust. Het is een besloten park maar onze gastgevers bezitten er een houten huisje en geven ons hun sleutel van het toegangshek. Opnieuw een uitgestrekt en uitgestorven strand met daarachter de lagune waar je goed kunt zwemmen. Geen flamingo’s hier maar wel veel vogels.

En ‘s avonds, een prachtige zonsondergang vanaf ons balkon.

zonsondergang

Prachtige zonsondergang vanaf ons appartement

Lees meer van mijn verhalen over Kaapstad en omgeving:

wat te doen in en rond Kaapstad
-Door Kaapstad met de hop-on-hop-offbus|
Bo Kaap en Victoria & Alfred waterfront
– Bezoek Houtbaai, Kalkbaai en Muizenberg

-Beklim de Tafelberg en ga naar The Old Bisquit Mill

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail