Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
strand knysna

Het prachtige strand bij Knysna

Vanaf De Rust gaat het naar de kust, naar Knysna om precies te zijn. We kiezen de kortste route op de kaart maar die blijkt zeker niet de snelste en de makkelijkste. Ik heb de kaart niet goed bekeken (gebeurt me niet vaak) en de weg blijkt over zo’n 80 km een dirtroad (onverharde weg dus) te zijn met een flinke bergpas er in. Het uitzicht is indrukwekkend maar ik sta doodsangsten uit als we op een smalle gravelweg langs diepe ravijnen rijden. Het laatste stuk van de weg zitten er ook nog overal grote gaten en kuilen in de weg waar we omheen zigzaggen; dat het autootje het houdt is mij een raadsel. Het is een schrale troost als ik later in de Lonely Planet lees dat deze weg wordt aanbevolen als een ‘must-do’.

We bereiken ongedeerd de kust. We verblijven niet in Knysna zelf dat aan een lagune ligt maar aan de zeekant: Breston On Sea.

Het strand is prachtig:

Zoals veel kilometerslange en witte zandstranden hier in Zuid Afrika, is ook dit strand uitgestorven en hebben we het (bijna) voor ons zelf. Niet te vergelijken met Katwijk op een zonnige dag. Het water van de Indische Oceaan hier is veel warmer dan de Atlantische kant en prima om te zwemmen. Afgezien dan van de waarschuwingen voor haaien.

Ons verblijf valt een beetje tegen. De locatie is goed, dicht bij het strand, maar het is een soort blokhut en er blijken geen kookplaten te zijn zodat ik de ingekochte maaltijd in de magnetron moet zien klaar te maken.

Breston on Sea

Ons verblijf in Breston on Sea

Knysna staat bekend om de oestervangst:

Oesters in Knysna

Oesters in Knysna

We eten die avond aan de haven van Knysna. Hier is een projectontwikkelaar (net als op het naastgelegen schiereiland) behoorlijk aan de gang gegaan en heeft rond de jachthaven een halve cirkel gebouwd met souvenirshops en restaurants. Toeristisch, maar je eet wel met een mooi uitzicht over de haven en lagune.

De haven van Knysna

De haven van Knysna

Toegegeven; die projectontwikkelaar heeft leuke huizen gebouwd aan het water zoals deze in mooie kleuren grijs/groen/blauw.

lagune Knysna

Huizen aan de lagune van Knysna

 

De lagune van Knysna

Een excursie brengt ons met een boot naar de overkant van de lagune. Een zware truck met aanhanger zwoegt met ons er in, de berg op en we lopen naar beneden. Een mooie wandeling langs bloeiende planten en bloemen, langs grotten en vergezichten over de Indische Oceaan en de lagune.

Welke plaatsen bezoeken we nog meer langs de Gardenroute:

Cape Agulhas en natuurreservaat De Mond
Hermanus
Stilbaai
Garden route Game Lodge
Wilderness

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail