Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lille (Rijsel) is een ontdekking, en dat op een kleine 3 uur rijden van Utrecht. We zijn er in augustus; Parijs is dan uitgestorven want de Parijzenaren trekken massaal naar het zuiden, maar misschien ook wel naar Lille want de terrassen en restaurants zitten hier vol. Lille wordt veel bezocht in het eerste weekend van september als de stad verandert in één grote brocante.

De stad (ca 230.000 inwoners) is qua grootte vergelijkbaar met de stad Groningen. Maar waar Tripadvisor in Groningen ca 15 hotels en 250 restaurants beoordeelt zijn dat er in Lille respectievelijk 100 en 1.100; en dat zie je. Overal wordt gegeten en gedronken. Wat opvalt is dat veel Fransen hier geen wijn maar speciale biertjes drinken; invloed van het dichtbij gelegen Vlaanderen ongetwijfeld.

Shop Walhalla
Hou je van shoppen dan is Lille een goed alternatief voor Parijs met als groot voordeel: alles ligt dicht bij elkaar. De grote warenhuizen en bekende ketens liggen aan de Rue Béthune maar het oude centrum (Vieille Lille) is één aaneenschakeling van bijzondere winkels met mode, design, curiosa en delicatessen. En dan is er nog Euralille; een futuristisch overdekt winkelcentrum met 100 winkels. Ik ben er niet geweest maar het is handig bij slecht weer. Euralille ligt ten oosten van het oude en nieuwe centrum, op loopafstand ervan.

Marche de Wazemmes
Een hele andere sfeer (maar ook leuk) heeft de overdekte markt en buitenmarkt Marche de Wazemmes, Place de la Nouvelle Aventure, ten zuidwesten van het centrum. De overdekte markt met vooral etenswaren is dagelijks open van 7 tot 14 uur en de buitenmarkt is er op dinsdag-, donderdag- en zondagochtend. Op zondag is er rond de kerk ook nog een rommelmarkt. Goed te bezoeken met de fiets (waarover later meer) of met de metro halte Gambetta of Wazemmes. Hier kom je nauwelijks een toerist tegen en bestaat de koopwaar vooral uit exotische kleding en voedsel uit Noord-Afrika.

overdekte markthal in Wazemmes

Overdekte markthal

kleurige stoffen op de markt

Kleurige stoffen op de markt

Grand Place
Het hart van de stad is de Grand Place met daarop het oude beursgebouw (met soms een boeken- en curiosamarkt op het binnenplein), de opera en het gebouw van de Kamer van Koophandel. Dit grote plein vormt de schakel tussen het oude centrum ten noorden ervan en het nieuwe(re) centrum ten zuiden van het plein.

Cathedrale Notre-Dame de la Treille
Iets ten noorden van de Grand Place ligt de Cathedrale Notre-Dame de la Treille; ga er beslist even naar binnen (gratis). Van een afstandje lijkt het gebouw in de steigers te staan. Dichterbij blijkt dat deze kathedraal een hele moderne voorgevel heeft. De bouw van de kathedraal is ruim honderd jaar geleden gestart maar heeft een tijd stil gelegen. Halverwege de vorige eeuw werd de voorgevel provisorisch in baksteen afgemaakt. Pas in 1999 is de huidige gevel geplaatst. De middendeur is prachtig en binnen zie je pas echt het effect van de gevel. Die bestaat uit platen enigszins doorschijnend marmer waardoor binnen een bijzonder lichteffect ontstaat. Een mooie combinatie van oud en nieuw, deze kathedraal.

Palais des Beaux Arts
Een indrukwekkend gebouw aan de zuidkant van het centrum met een grote kunstcollectie. De bekende namen uit de kunstgeschiedenis van de klassieke oudheid tot nu, hangen of staan er. Overigens heeft Lille ook een museum voor moderne kunst maar dat ligt een eind buiten het centrum.

Eten en drinken
De bourgondiër kan zijn hart ophalen want overal zijn restaurantjes en cafés. Rue de Gand, aan de oostkant van het oude centrum, is één aaneenschakeling van terrassen met restaurants in alle soorten.

Slapen
Wij sliepen in hotel Kanaï dat vrijwel aan de hoofdwinkelstraat Rue Béthune ligt. Een prima hotel met weliswaar kleine kamers maar een goed ontbijt en vriendelijk personeel. Authentiek is het niet maar wel praktisch gelegen in het centrum en het heeft een eigen (betaalde) parkeergarage dichtbij:  www.hotelkanai.com

Fietsen
Zoals veel grotere steden heeft Lille een huurfietssysteem waarmee je, na een account te hebben aangemaakt, overal fietsen uit speciale stallingen kunt halen en elders weer kunt stallen. Duur is het niet en erg handig.

Meer informatie?
www.lillevoorbeginners.nl
http://nl.lilletourism.com
www.allesoverlille.nl

Op zoek naar leuke accommodaties voor je rondreis door Frankrijk? Klik hier.

Leuke adressen in België vind je hier.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail