Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Misschien ben je het weer vergeten maar sinds een paar jaar hebben we er in Nederland een prachtig museum bij: Voorlinden in Wassenaar. Gaan dus! Al is het alleen al (en gratis) voor het omringende park en de tuin, ontworpen door Piet Oudolf. Dat is een kunstwerk op zich.

museum Voorlinden

Gebouw en park van museum Voorlinden (Foto:Marian Wezenbeek)

Het museum Voorlinden

Het museum voor moderne kunst bevat (een deel van) de Caldic Collectie, zo’n 8.000 kunstwerken verzameld door de particuliere kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Het gebouw, speciaal voor deze collectie ontworpen bestaat uit drie onderdelen:

  • rechts van de entree ligt de bibliotheek en wordt een deel van de collectie getoond
  • in het middelste deel zullen wisselende tentoonstellingen te zien zijn
  • links daarvan liggen ruimten met permanente kunstwerken, letterlijk van formaat

Dat laatste deel is zonder meer spectaculair. Het gebouw is aangepast aan de kunstwerken of, zo je wilt, onderdeel er van. Mooi gedaan!

Het park rond Voorlinden

Ik noemde de tuin al. Het museum ligt op een historisch landgoed van ca 40 ha. In een tijdsbestek van twee eeuwen heeft de crème-de-la-crème van de Nederlandse landschapsarchitectuur het park vormgegeven. Het oorspronkelijke park is in het begin van de 19e eeuw ontworpen door vader en zoon Zocher. Een eeuw later is het de bekende landschapsarchitect Springer die nieuwe zichtlijnen creëert en inheemse en exotische bomen introduceert. En nu weer een eeuw later is het de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf die de bloementuin rond het museum heeft ontworpen. En al dit moois is gratis te bezien en te bewandelen (het park loopt ook nog over in het bos en de duinen van Wassenaar). Het landhuis, dat nu dienst doet als museumrestaurant is gebouwd in 1912.

Je kunt een bezoek aan Voorlinden combineren met een wandeling door de beeldentuin Clingenbosch, maar dat kan alleen van mei t/m oktober op donderdagmiddag (info en aanmelden via website beeldentuinclingenbosch.nl ) (NB Vanwege Corona is de beeldentuin momenteel gesloten. Check de website voor actuele informatie).

Liefhebber van moderne kunst? Kijk dan ook naar mijn blogs op de site: Museum MORE en de Biënnale van Venetië 

Praktisch

Het museum is op werkdagen (maandag ook) open van 10.00 tot 17.00 uur. In het weekend van 10.00 tot 18.00 uur.
Toegang voor volwassenen is € 17,50 (museumjaarkaart is niet geldig), jongeren t/m 18 betalen de helft en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Je moet online vooraf tickets reserveren met een tijdslot.

Het restaurant in het landhuis is open van 10.00 tot 18.00 uur, je kunt er dus wel iets drinken en lunchen maar niet dineren.

Adres: Buurtweg 90, Wassenaar

Voor meer info, o.a. over de lopende tentoonstellingen: zie de website

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail