Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

‘U hebt ons gevonden’ staat er in het Nederlands op een wimpel bij een autoverhuurder. En dat in een land waar aan het cyrillische alfabet geen touw is vast te knopen. Wij denken iets bijzonders te doen, een week naar Macedonië maar we komen er al snel achter. Macedonië is erg populair bij Nederlanders. Dat zal vooral te danken zijn aan enkele reisorganisaties en budgetvliegers die voor onwaarschijnlijk lage prijzen pakketreizen en vluchten aanbieden naar het meer van Ohrid. Want daar zijn we, Ohrid aan het gelijknamige meer in het zuidwesten van Macedonië; de parel van het land. En dat kun je letterlijk nemen. Ik heb nog nooit zoveel parelverkopende juweliers bij elkaar gezien. Deze parels komen niet uit oesters maar worden volgens een geheim recept gemaakt van de schubben van een vis, de plashica, die alleen in met meer van Ohrid zwemt.

Niet alleen de goedkope reisaanbiedingen maar ook de schrijver A. Den Doolaard heeft Macedonië op de kaart gezet. Hij woonde in de jaren ’30 een tijdlang in Ohrid en schreef hier meerdere boeken. Nog steeds is hij een idool voor de Macedoniërs. Voor ons is het glasheldere water in het diepe meer in mei nog te koud maar overal zijn (kiezel)strandjes waar het in de warme zomer goed toeven zal zijn (wel waterschoenen aan).

Ohrid is een mooi stadje direct aan het meer en tegen een heuvel aan gebouwd met bovenop een groot fort. Wij doen het dom genoeg andersom maar het is handig om een taxi (goedkoop) naar het fort te nemen en dan terug te lopen naar het meer. Als je vanuit het fort rechts afslaat kom je uit bij de kerk van Sv Jovan, die fotogeniek pronkt op een klif boven het meer. Vandaar loop je door de kronkelende straatjes terug naar Ohrid om te eindigen op een van de terrassen direct aan het meer.

Een leuke excursie is een boottocht naar het klooster van St. Naum aan de andere kant van het meer. Je wordt hier ontvangen door een hele kolonie krijsende en pronkende pauwen. Ook zijn er excursies naar Albanië dat aan de westkant van het meer van Ohrid ligt. Wij gaan met een tour mee naar de hoofdstad van Albanië, Tirana. Maar het regent de hele dag en dat maakt deze toch wat troosteloze stad er niet vrolijker op. We rijden door naar de kust. Hier hebben ontwikkelaars hun kans gegrepen en mega hotels, sommige echt ‘over-de-top’, langs de brede stranden neergezet. Maar het is goed om een indruk te krijgen van dit land. De excursies die wij boeken zijn slecht georganiseerd maar we horen goede verhalen over Alex excursies.

Rondom het meer liggen bergen waarop in mei hier en daar nog sneeuw ligt en waar het mooi wandelen zal zijn. Kortom Ohrid en het meer bieden van alles wat: cultuur, natuur, een mooi meer en bovendien vriendelijke mensen.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail