Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Onbekend voor mij maar wielrenners kennen het allemaal als de finishplaats van de Ronde van Vlaanderen: Oudenaarde. Nu heb ik niks met wielrennen, vandaar. Maar het stadje staat ook bekend om de vele biersoorten en kijk, daar heb ik wel wat mee.

Oudenaarde is een Vlaams stadje (ca 30.000 inwoners) aan de Schelde, ten westen van Brussel.  Het heeft een indrukwekkend stadhuis, leuke slenterstraatjes eromheen met een mooi begijnhof en natuurlijk veel terrassen om bier te proeven.

Fietsen en bier
De toeristeninformatie aan de linkerkant van het stadhuis heeft fiets- en wandelroutes die werken volgens het knooppuntensysteem. Er staan alleen geen overzichtsborden bij de knooppunten, zodat je wel een kaart nodig hebt. Oudenaarde weet wat haar sterke kanten zijn: fietsen en bier. De (gratis) routekaart ‘Plan Bier’ heeft dan ook 3 wandel- en 4 fietsroutes die langs brouwers en kroegen voeren.

In de Bergstraat, net voorbij het haventje, huren we fietsen. De verhuurder ziet onze ‘Plan Bier’ kaart en schudt zijn hoofd; dat is niks voor ons. De omgeving van Oudenaarde is aan de oostkant van de Schelde behoorlijk heuvelig en levert dus een pittige fietstocht op, leuk voor wielrenners maar niet voor ons. Maar gelukkig is het land aan de westkant van de rivier plat, alleen ontbreken daar de brouwers en kroegen. Dat bier halen we na de fietstocht wel in op het marktplein.

Informatie
Toeristische informatie, o.a. overnachting, agenda etc.: oudenaarde.be

Overnachten:
Wij slapen in hotel Leopold aan de rand van het centrum; een modern comfortabel hotel met groot buitenterras waar ontbeten wordt: leopoldhoteloudenaarde.com
De toeristeninformatie raadt ons nog twee adressen aan:
B&B Huize Norman heeft volgens de website een strak interieur met een retro-touch en wordt hoog gewaardeerd op Tripadvisor. Adres: Bergstraat 30, huizenorman.be
In de kleine haven (Trekweg Linkeroever) ligt het oude vrachtschip ‘De 4 vaargetijden’ dat behalve voor vaarvakanties ook dienst doet als B&B. Weer heel wat anders maar het ziet er leuk uit. Adres: Trekweg Linkeroever, de4vaargetijden.com

Eten:
We eten in ‘De Mouterij’, een restaurant en gezellig café waar ook buiten in de tuin gegeten kan worden. Een goed adres als je van vlees houdt want dat staat vooral op de kaart. Wij aten een Cote a l’Os, een groot stuk, mals vlees. Adres: Meerspoortsteeg 2 (dinsdag en woensdag gesloten).

Meer België? Lees mijn verhaal over Antwerpen. En hier vind je een aantal leuke accommodaties voor je rondreis door België.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail