Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Hieronder wat adressen van accommodaties (hotels, B&B’s, vakantiehuizen etc.) in Zuid Afrika die ik in de loop der jaren heb verzameld. Een aantal accommodaties (met een *) bezocht ik zelf tijdens onze eigen rondreis en kan ik aanbevelen (zie onder de tabel). Regelmatig komen er nieuwe bij; hiermee stel je zelf makkelijk een rondreis in Zuid Afrika samen. Ze hebben stuk voor stuk een hoge waardering bij Tripadvisor, Zoover, Booking.com. Maar kijk zelf even op de betreffende website of de sfeer je aanspreekt en of de prijzen nog kloppen.

Prijscategorie accommodaties Zuid Afrika (gemiddelde tussen hoog-, en laagseizoen voor een 2 pers. kamer met ontbijt):
(check altijd de actuele prijs op de betreffende website of door contact met de accommodatie)

(+App.): de accommodatie verhuurt ook appartementen
(App.)  : de accommodatie verhuurt uitsluitend appartementen of vakantiehuizen (geen prijsindicatie: is afhankelijk van grootte appartement en duur verblijf)
(-App.): de accommodatie verhuurt geen appartementen

1                < € 50
2                € 51 – € 75
3                € 76 – € 100
4                € 101 – € 150
5                € 150- € 200
6                > € 200

Plaats Streek, nabij… Naam Prijs
Albertinia* aan de Garden Route, Westkaap Garden Route Game Lodge

6 (incl. half-p. en

2 game drives) (-App.)

Fisherhaven* dichtbij Hermanus, zuidkust Fisherhaven Traveller’s Lodge 2 (self-catering) (-App.)
Heidelberg Westkaap, zuiden Skeiding 3 (+App.)
Kaapstad*  stadsdeel Tamboerskloof Blencathra Guesthouse 1/2 (self-catering)(+App.)
Noordhoek* ten zuiden van Kaapstad African Queen B&B  3/4 (+App.)
Stilbaai* aan de Garden Route, zuidkust The Anchorage  2/3 (+App.)
(Swellendam*) Westkaap, zuiden Quinlands Farm Cottages  2 (App.)

 

*Albertinia, Garden Route Game Lodge, Zuid Afrika

De meeste grotere wildparken liggen in het noorden van Zuid Afrika, maar ben en blijf je in het zuiden dat kun je toch de ‘big five’ zien in de Garden Route Game Lodge. Voor een ervaren safari-ganger zal het wel een beetje ‘Beekse Bergen’ gehalte hebben maar voor mij was het nieuw en ik vond het fantastisch. En we zien ze alle 5 (leeuw, olifant, buffel, neushoorn, luipaard (of was het een cheetah?)); volgens de ranger zijn we ‘lucky guys’ maar ik verdenk ze ervan dat ze het luipaard, het moeilijkst te vinden, met een zender opsporen. Zoals bij de meest verblijven in ‘game lodges’ is het niet goedkoop maar ik vind het ‘goed te doen’: in het arrangement dat wij boekten zit een avond-game-drive, daarna een uitgebreid en goed diner-buffet, een overnachting in een mooie kamer en een zwembad voor de deur, een ochtend-game-drive, uitgebreid ontbijt en bezoek aan reptielencentrum (niet overslaan, is leuk). Een verhaal over onze belevenissen hier vind je in: Garden route Game Lodge.

*Fisherhaven (bij Hermanus), Traveller’s Lodge, Garden Route Zuid Afrika

Hermanus ‘zit vol’ dus wijken we uit naar Fisherhaven, even verderop. Een dorp waar niks te doen is maar waar we wel de Travellers’ Lodge vinden en die is leuk. Hou je van een ‘boetiekhotel’ dan raad ik het niet aan. Alles binnen en buiten is gedateerd maar er is wel veel, zeker voor die prijs: een gemeenschappelijke keuken en woonkamer, een binnenzwembad, een tuin voor en achter, een sauna, fittnessapparaten. En het gezellige echtpaar dat de Lodge runt vertelt je graag over hun land. Het is een self-catering accommodatie dus het ontbijt moet je zelf regelen. Lees hier ons verhaal over Fisherhaven en Hermanus

*Kaapstad, Blencathra Guesthouse

Dit wordt een van onze favoriete adressen. Het heeft iets van een studentenhuis dus daar moet je wel van houden. Het aardige oudere echtpaar verhuurt kamers aan vooral Duitse studenten die aan een Duitse lerarenopleiding in de buurt studeren. Op de begane grond liggen enkele mooie kamers met eigen badkamer voor toeristen. Mevrouw doet haar best om de grote gemeenschappelijke keuken op orde te houden maar hou je van brandschoon; ga hier dan niet naar toe. Je zorgt zelf voor je ontbijt in de keuken en in de mooie tuin liggen verschillende fijne plekken om daar van te genieten. Er is ook een zwembad maar dat zag er wat ‘groenig’ uit toen wij er waren.

Wat een uitzicht: Kaapstad ligt aan je voeten en in je rug torent de Tafelberg boven je uit. Een veilige buurt (Tamboerskloof) en op loopafstand van Kloofstraat met veel restaurants. Hier vind je een uitgebreidere omschrijving, foto’s van Blencathra en wat wij zagen tijdens onze hopp-on-hopp-offbustour.

*Noordhoek (bij Kaapstad), African Queen B&B

Hier starten we onze reis en komen even bij van de reis en de overgang van de winter naar de zomer: heerlijk. Deze mooie B&B wordt gerund door een Nederlands stel dat je graag aan tips helpt voor de omgeving. Een mooie inrichting, fijne tuin en twee zwembaden en geweldig ontbijt. In Noordhoek zelf is weinig te doen. Er is wel een soort centrum met enkele prima restaurants maar je hebt wel een auto (of taxi) nodig om er te komen. Het lange, brede en stille strand (wel ijskoud water) ligt op een kwartier rijden ongeveer. Noordhoek ligt gunstig om de omgeving te verkennen. Kaapstad ligt dichtbij naar het noorden. Rij er heen via de Chapman’s Peak Drive. En naar het zuiden ben je snel bij Kaap de Goede Hoop, de pinguïns van Boulders Beach, Kalkbaai en Muizenberg.

Lees hier meer over Noordhoek en de start van onze rondreis.

* Stilbaai, The Anchorage, Garden Route Zuid Afrika

Stilbaai is inderdaad stil; hou je van actie of culinair genieten, sla Stilbaai dan over. Ga erheen als je van rust en natuur houdt. De veelal bejaarde (veel Engelse) bewoners van het dorp, dat voor een belangrijk deel uit ‘tweede huizen’ bestaat, houden al te veel ‘nieuwigheden’ buiten de deur. Dit tot groot verdriet van de jonge Duitse die samen met haar Zuid Afrikaanse partner, The Anchorage runt. Maar The Anchorage is wel leuk. Fijn zwembad met een bieb en spelletjeskamer ernaast. Het pand, net buiten het dorp, grenst direct aan de rivier en die rivier vormt de achtertuin van het guesthouse. De kano’s die er liggen mag je gebruiken om de rivier te verkennen. De kamers hebben (dacht ik) allemaal een eigen keuken(tje) maar je kunt ook gebruik maken van de B&B formule. Dan leer je wel weer wat medegasten kennen. Schuin tegenover de lodge ligt een (ook wel stil, culinair niet geweldig maar prima) restaurant. Veel vogels en krabbetjes langs de rivier en bij het brede en ook weer stille strand.

Meer over Stilbaai vind je hier.

*Swellendam, Quinlands Farm Cottages

Ik heb Quinlands er nog even in laten staan (omdat het zo’n leuk adres was) maar de website doet het niet meer en via Google kom ik ook niet verder. Ben bang dat Lyn er mee gestopt is. Mocht iemand info hebben dan hoor ik het graag. Hier nog wel een verslag van ons verblijf op de boerderij en in Swellendam.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail