Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Stellenbosch, niet ver van Kaapstad, is het centrum van een groot wijngebied met honderden wijnboerderijen. Er zijn georganiseerde wijntochten met de bus maar je kunt ook zelf op zoek gaan met de auto of de fiets.

Stellenbosch zelf is een levendig studentenstadje. De universiteit beslaat een flink deel van de stad en de studenten zorgen voor gevulde cafés en terrassen. Het valt ons niet mee om een huisje in Stellenbosch te vinden; B&B’s in overvloed maar we zijn vooral op zoek naar een ‘self-catering’ optie. Daar heb je meestal wat meer ruimte en vrijheid en zes weken lang in restaurants te eten gaat wel erg ‘in de papieren’ lopen. We vinden uiteindelijk een park met huisjes van de Stellenbosche Rugby Academy (SRA) die, bij tijdelijk gebrek aan rugbyers, huisjes aan toeristen verhuurt. Het is basic maar voor €30 per nacht hebben we alles wat we nodig hebben en veilig is het zeker: achter een slagboom en met stevige rugbyers om ons heen.

DSC04386

Ons huisje met de gehuurde auto

Op de foto hieronder een typische witte gevel van, zoals dat hier heet, de Dutch Cape architectuur. Grappig al die Nederlandse namen. Het Afrikaans is voor ons goed te lezen en als er niet te snel wordt gesproken, ook te verstaan.
In het historisch museum van Stellenbosch zien we interieurs die (letterlijk) rechtstreeks uit Nederland zijn geïmporteerd.

DSC04236

Dutch Cape architectuur

Wijn op zondag
We komen op zondag aan in Stellenbosch en willen voor die avond nog een fles wijn kopen maar op zondag mag er blijkbaar geen alcohol verkocht worden. In de supermarkten staan grote hekken om de wijnafdeling heen. Later ontdekken we dat dit niet overal het geval is; het lijkt er op dat ieder dorp haar eigen alcohol-op-zondag-beleid heeft. Zondag is duidelijk rustdag en is er veel dicht maar ook door de week gaan de meeste winkels om 17 uur op slot. We hebben geluk want er blijkt net een 3-daags wijnfestival te zijn. Bij de entree koop je een glas dat je daarna bij tientallen kramen van wijnboerderijen kunt laten vullen.

Recyclen
Zuid Afrikanen zijn meesters in het recyclen van ‘van alles en nog wat’, zoals hier een dierenkop van oude autobanden. Bierdoppen, blikjes, flesjes; je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt wat moois van gemaakt. Een rolletje ijzerdraad verandert in een paar minuten in een hertenkop.

DSC04230

Dierenkop van autobanden

 

Wijnboerderij Villiera
Het is oogsttijd dus de druiven worden met vrachtwagens tegelijk de ‘fabriek’  in gekieperd. In dit geval bij wijnestate Villiera (www.villiera.com) in het wijngebied van Stellenbosch waar goed te zien is wat er met de druiven gebeurt tot en met het plakken van de etiketten op de flessen.

Op wijnboerderij Villiera is ook een natuurreservaat en we kunnen mee in een jeep voor een rondrit. Voor mij voor het eerst een ‘Afrika-gevoel’. We krijgen dit kleine reptiel op onze hand (weet niet wat er met de foto is gebeurd maar die stond blijkbaar op een ‘artistiek’  instelling).

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail