Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

“In Stillbay ga ik oud worden” verzekert de mevrouw van de Rugby Academie in Stellenbosch ons. Geen mooiere plek langs de kust dan daar, volgens haar.
Na een leven tussen de rugbyers zoekt ze blijkbaar rust en stilte want net als De Rust doet deze plaats haar naam eer aan; doodstil is het er. Het hele dorp bestaat uit grote en kleinere vrijstaande huizen waarvan driekwart ‘op slot zit’: waarschijnlijk vakantiehuizen. En in het plaatselijke winkelcentrum lopen vrijwel alleen pensionado’s rond. Zelfs horeca is er nauwelijks. Zoek je leven in de brouwerij, sla Stilbaai dan over. Zoek je rust, stilte en natuur dan is het fijn. Het brede strand heeft als één van de weinige stranden langs de Garden route een soort veiligheidscertificaat; het water is lang ondiep en heeft geen gevaarlijke stromingen. Hoe het met de haaien zit wordt op de borden niet vermeld.

De (Duitse, nog jonge) eigenaresse van het guesthouse betreurt de stilte; de bewoners van het dorp zijn echter wars van veranderingen en proberen die zoveel mogelijk tegen te houden; stilte gaat voor alles. Ook Stilbaai ligt aan een riviermonding en we zien allerlei vogels langs de oevers zoals dit exemplaar in modieus rood-zwart.

vogel bij Stilbaai

rood-zwarte vogel op zoek naar voedsel

Het wemelt er van de krabbetjes die alle kanten op schieten als wij aan komen stampen.

Krabbetjes in Stilbaai

Voor krabbetjes langs de rivier in Stilbaai

Een mooi strand heeft Stilbaai wel en ook hier is weer niemand te zien.

strand van Stilbaai

Verlaten strand van Stilbaai

Het guesthouse is super, een leuk zwembad  met een gemeenschappelijke spelletjes kamer annex bibliotheek, veel ruimte en dit is onze ‘achtertuin’, grenzend aan de rivier, waar je kunt zwemmen en kanoën (The Anchorage) Je kunt kiezen voor self-catering maar aanschuiven aan de ontbijttafel kan ook. En het ligt op loopafstand van dorp en strand.

 

anchorage Stilbaai

De ‘achtertuin’ van The Anchorage in Stilbaai

Welke plaatsen bezoeken we nog meer langs de Gardenroute:

Cape Agulhas en natuurreservaat De Mond
Hermanus
Garden route Game Lodge
Wilderness
Knysna

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail