Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Tafelberg

Kaapstad is om de Tafelberg heen gebouwd en is daarom overal in de stad te zien. De berg dankt haar naam aan de merkwaardige vorm: langgerekt maar met een platte bovenkant. Het lijkt net of de top van de berg er is afgezaagd. Ook als je er boven op staat lijkt dat zo. De bovenkant is rotsig maar vrijwel plat. Er zijn tussen de rotsen paden aangelegd zodat je goed over ‘de tafel’ kunt lopen. De Tafelberg is niet de enige berg in Kaapstad met uitzicht. In en bij de stad liggen ook Signal Hill en Lion’s Head. Deze zijn wat lager maar bieden ook een prachtig uitzicht en zijn populair voor een picknick bij zonsondergang.

Voordat je besluit de Tafelberg te beklimmen is het wel verstandig even naar buiten te kijken. Vaak ligt de bovenkant van de berg in de wolken en zit je boven dus in de mist en zie je niks. Die wolk die vaak rond de berg hangt wordt toepasselijk ‘het tafelkleed’ genoemd. Zelfs op een stralend blauwe dag kan het kleed de tafel bedekken. Toen wij boven waren was het tafelkleed gelukkig wat opgeschoven naar het zuiden:

Tafelberg

Het tafelkleed op de Tafelberg in Kaapstad

De Tafelberg is voor de sportieveling goed te ‘belopen’ maar wij kiezen toch maar voor de makkelijke optie: de kabelbaan.

kabelbaan bij de Tafelberg

Met de kabelbaan de Tafelberg op in Kaapstad

Bovengekomen is het uitzicht echt fantastisch. Hieronder het centrum van Kaapstad en daarnaast zie je Robbeneiland liggen, het eiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten.

Hieronder nog meer uitzichtfoto’s. Op de berg is een ‘uitspanning’ waar je wat kunt eten en drinken (en natuurlijk souvenirs kunt kopen).

The Old Bisquit Mill

Een tip die we van verschillende kanten krijgen zijn de ‘zondagmiddagzomerconcerten’ in de botanische tuinen van Kirstenbosch. Daar picknickt en borrelt ‘half Kaapstad’ bij mooi weer op het gras onder het genot van allerlei optredens. Zorg dat je ruim van te voren kaartjes via internet koopt want wij waren te laat.

Maar een leuk weekend alternatief is de markt in de Old Bisquit Mill. We hebben meerdere van dit soort ‘hippe’ markten gezien in en rond Kaapstad. Deze markt heeft een grote hal waar tientallen  koks de lekkerste hapjes bereiden, waar culinaire lekkernijen verkocht worden en waar (heel veel) mensen dit alles weer opeten en opdrinken aan lange tafels. Op het buitenterrein treden bandjes op en staan kraampjes waar kunst, design, bijzondere kleding, accessoires etc. wordt verkocht.

The Old Bisquit Mill ligt in de wijk Woodstock ten oosten van het centrum. Een vervallen wijk met veel fabriekspanden, loodsen en oude havens. Misschien is de Bisquit Mill de trekker geweest maar het is leuk om te zien dat de hele wijk opbloeit en allerlei kunstenaars en designers er zich vestigen en winkels en galeries openen. Dit heeft uiteraard ook weer een keerzijde want de grondprijzen zullen ongetwijfeld gaan stijgen wat minder kapitaalkrachtige ondernemers weer weg zal jagen; een proces dat zich in alle grotere steden voltrekt.

Lees meer van mijn verhalen over Kaapstad en omgeving:

wat te doen in en rond Kaapstad
-Door Kaapstad met de hop-on-hop-offbus|
Bo Kaap en Victoria & Alfred waterfront
– Bezoek Houtbaai, Kalkbaai en Muizenberg

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail