Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Het hoort er wel bij in Zuid Afrika: een safari. In de kaapprovincie zijn de meeste dieren in de afgelopen eeuwen verdrongen door de boeren en de grote wildparken liggen in het noorden van het land. Maar toch zijn hier in het zuiden ook een paar kleinere wildparken. We vinden er een die op onze route ligt en the big five heeft: de Garden Route Game Lodge. De olifant, neushoorn, leeuw, buffalo en cheetah vormen the big five. Hier boeken we een nacht in een mooie kamer, zwembad erbij, heerlijk eten, en inclusief twee game-drives; eind van de middag en de volgende ochtend vroeg.

Vanuit de lodge stuiven zo’n 10 open jeeps alle kanten op want de rangers maken er een sport van als eerste de moeilijk vindbare dieren op te sporen. Dat de cheetah daarbij hoort begrijp ik maar de neushoorns en buffalo’s zie je toch niet zomaar over het hoofd. Toch heeft de ranger die al drie dagen niet gezien.

Het duurt even maar dan ontdekt hij toch een vers spoor van de neushoorns en hij is apetrots dat hij als eerste de neushoorns vindt. Zijn walkie-talkie ratelt aan één stuk door. Het zijn indrukwekkende dieren en als er twee een bloederig ‘neusgevecht’ houden  vlak bij onze jeep en de ranger fluistert dat we doodstil moeten blijven, is dat toch wel een beetje eng.

 

neushoorn, een van the big five

De neushoorn, een van the big five

Onze ranger is er van overtuigd dat onze kleinkinderen de neushoorn niet meer zullen zien want er wordt door stropers, in opdracht van Chinese handelaren, veel op gejaagd. Chinezen geloven dat de fijngemalen hoorn een geneeskrachtige werking heeft. Triest, want het zijn prachtige beesten.

We stuiten op een kudde buffalo’s; volgens onze gids de gevaarlijkste dieren omdat ze onverwacht kunnen aanvallen en sterk zijn.

De buffel, ook een van the big five

De buffel, ook een van the big five

Eén buffalo gluurt stiekem naar ons maar we hebben hem in de gaten.

the big five

Een buffel die verstoppertje speelt

Die avond zien we ook nijlpaarden, of eigenlijk alleen hun neusgaten want ze houden zich schuil in een meertje. En verder nog allerlei bokken, elanden, zebra’s:

We rijden langs een paar slapende leeuwen. De ranger vertelt dat ze overdag weinig kunnen doen omdat hun ogen slecht tegen het felle licht kunnen. De leeuwen worden bijgevoerd want ze zijn niet in staat om hun eigen kostje bij elkaar te jagen; of het park daar te klein voor is of omdat deze leeuwen niet zulke beste jagers zijn, is niet duidelijk.

De leeuw, ook een van the big five

De leeuw, ook een van the big five

De cheetah (er is er maar één in het park) houdt zich schuil maar de volgende ochtend vindt één van de rangers het dier en via de walkie-talkie worden alle jeeps naar die plek geleid. De cheetah ligt op een heuvel en is met het blote oog nauwelijks te zien maar met de zoom van de camera komt ze/hij aardig dichtbij. Als de belangstelling te groot wordt staat de cheetah op en zoekt een rustiger plekje om te dutten. Later zie ik op de foto’s dat het dier ‘iets’ om de nek heeft. Volgens onze ranger zijn we ‘lucky guys’ dat we die cheetah te zien krijgen maar dat gaat er bij mij niet meer in; het dier heeft gewoon een zender om de nek (denk ik). De cheetah kan wel haar/zijn voedsel bij elkaar jagen in het park; een springbokje is favoriet.

De laatste van de ‘the big five’, de olifant, zien we dan ook. Het park heeft er twee. Ze willen graag een grotere groep olifanten huisvesten en proberen daarom steeds ‘buurmans land’ aan te kopen. Blijkbaar is het exploiteren van een wildpark lucratief want het park is de afgelopen jaren fors gegroeid.

olifat, the big five

En de laatste van the big five, de olifant

Giraffen hebben we al eerder gezien maar altijd mooi.

Giraffe

Giraffe, altijd prachtige dieren

In tegenstelling tot dit exemplaar hieronder.

krokodil

Krokodil in schutkleuren

Het wildpark heeft een reptielencentrum waar krokodillen, slangen, schildpadden zijn gehuisvest, en ook deze engerd.

spin

Een engerd.

Een paar krokodillen.

Onze slangengids en een heel dapper meisje.

Volgens onze enthousiaste ranger hebben we geluk dat we ‘ze alle 5’ hebben gezien maar dat beschouw ik maar als een verkooppraatje, maar gezien hebben we ze.

Welke plaatsen bezoeken we nog meer langs de Gardenroute:

Cape Agulhas en natuurreservaat De Mond
Hermanus
Stilbaai
Wilderness
Knysna

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail