Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Ben je voor het eerst en maar kort in Wenen dan zul je waarschijnlijk gaan voor de topattracties van het niet zo hippe, maar wel chique Wenen.  Maar heb je nog tijd dan is er nog veel meer moois te vinden in deze stad; hieronder mijn top 3.

De 5 topattracties van Wenen

Dat zijn Schloss Schönbrunn, het Belvedère, de Hofburg met alle musea daaromheen inclusief het Museumkwartier, het Hundertwasserhaus en, als je van een ouderwets pretpark houdt (of kinderen bij je hebt), het Prater. Veel musea dus (en zeker de moeite waard)  in evenzoveel paleizen. Paleizen waar je in Wenen over struikelt. Zelfs de bekende Lippizaner paarden zijn paleisbewoners.

Wenen met kinderen

Bezoek het Prater, een ouderwets pretpark aan de oever van de rivier. In het park van Schloss Schönbrunn is een mooie dierentuin. En in het centrum is er de Spaanse rijschool waar de witte Lippizaner paarden getraind worden. Er zijn shows, rondleidingen en je kunt de dagelijkse trainingen van de paarden bekijken. Zie voor het programma http://www.srs.at

Mijn top 3 ná die topattracties:
1. De Wiener Secession

Wenen Secession

Indrukwekkend detail van de Secession (foto: Marian Wezenbeek)

Dit ruim 100 jaar oude gebouw is een Weense versie van ‘jugendstil’ architectuur. De Secession is opgericht als kunstenaarsvereniging en biedt wisselende tentoonstellingen van vooral moderne kunst. Het gebouw ligt aan de zuid-westkant van het centrum bij de Karlsplatz. Als je daar toch bent loop dan zeker over de Naschmarkt daar schuin tegenover. Alles wat lekker is qua eten en drinken vind je daar; een prima plek voor de lunch. En ben je er op een zaterdag dan is er aansluitend aan de Naschmarkt ook nog een grote rommel/antiekmarkt.

Info: Friedrichstrasse 12
Open: di – zo: 10 -18 uur, op zaterdag zijn er rondleidingen (kijk op website)

Website: secession.at

Palais Dorotheum

Je kunt het Dorotheum beschouwen als een (gratis) museum met een wel heel gevarieerde collectie maar het is een veilinghuis. In het paleis kom je van alles tegen: antiek maar ook design, moderne kunst en oude meesters, sieraden, serviezen, kleding, alles (van een beetje ‘niveau’) dat mensen kwijt willen. Sommige items kun je gewoon kopen maar er zijn bijna dagelijks veilingen; leuk om een keer mee te maken. Het gebouw is dagelijks open behalve op zondag (uitzonderingen daargelaten). Je vindt het Dorotheum in het centrum van de stad aan de Dorotheergasse 17.

Website: dorotheum.com

Albertina

Dit museum bevat naast een aantal stijlkamers een hele afwisselende collectie. Juist die afwisseling maakt het voor mij heel verrassend. De nadruk ligt op grafische kunst, modern en klassiek. Maar de vaste collectie heeft ook schilderijen van alle bekende namen en een grote foto-, en architectuurcollectie. Ook dit museum dat dagelijks open is (en op woensdagavond) ligt in het centrum aan de
Albertinaplatz 1.

Website: albertina.at

Heb jij ook tips voor een bezoek aan Wenen? Laat het hier onder even weten!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail