Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Wilderness, gezellig dorp

Het weer slaat om en voor het eerst hebben we regen en bewolkte dagen. Die brengen we door in het gehucht Hoekwil in de buurt van het dorp Wilderness. Gehucht en dorp zijn de juiste termen want behalve Kaapstad liggen er in de Westkaap nauwelijks steden van enig formaat. De meeste dorpen zullen toch niet verder komen dan een paar duizend inwoners.

Wilderness heeft een hippie-sfeertje, met een klein dorpsplein waar rasta’s hun zelfgemaakte spullen en kleding verkopen, wat backpacker hostels (veel surfers) en, voor zo’n klein dorp, aardig wat restaurants.

Weliswaar geen oud VW-busje, die hier veel rijden, maar toch wel ‘hippie’:

Hippie sfeertje in Wilderness

Hippie sfeertje in Wilderness

Wilderness heeft een groot strand met daarachter de lagune van de Touwrivier waar wat meren langs liggen. Veel kustplaatsen liggen in de buurt van een lagune of estuarium ofwel de monding van een rivier. Meestal zijn deze ondiep en niet bevaarbaar. Soms is de rivier  afgesloten van de zee door het strand, zoals ook in Wilderness. Vaak ontstaan rond deze lagunes natuurgebieden.

Map of Africa bij Wilderness

Map of Africa bij Wilderness

Wat te doen in de omgeving van Wilderness

Een speling van de natuur bij Wilderness is de ‘Map of Africa‘. Na een slingerweg de heuvels in bereik je een uitkijkpunt waar (met een beetje fantasie) de kaart van het continent is te herkennen. De rivier is de oceaan en de bult is Afrika. De foto is niet best want het regent pijpenstelen maar er is wel iets bij voor te stellen.

Rond Wilderness fietsen we een dag langs de meren. Er wordt weinig gefietst door de Zuid-Afrikanen en ook brommers of scooters zie je nauwelijks. Sommige gebieden zouden daar toch wel geschikt voor zijn. Ook het openbaar vervoer lijkt op het platteland schaars; veel mensen lopen dus tussen werk en huis of liften mee in de achterbak van een pick-up of vrachtwagen. En bijna altijd zijn dat zwarte mensen want ook bij de kleinere dorpen liggen de ‘townships’, vaak een stuk buiten het dorp zelf. De kinderen uit de zwarte woonwijken worden wel vervoerd met schoolbussen.

Dichtbij Wilderness ligt Timberlake; een dorp is het niet, meer een verzameling winkeltjes en restaurants waar zelfgemaakte ecologische producten worden verkocht en geserveerd met allerlei activiteiten voor kinderen. Ook hier die hippie sfeer. En ook hier weer allerlei voorwerpen gemaakt van resten en afval zoals een giraf  van takken en een paardenschommel van een autoband.

Het fynbos

We logeren bij een excentrieke oudere dame die aan haar huis een mooi appartement heeft gebouwd met alles er op en er aan. Ze heeft een prachtige tuin, of zeg maar gewoon een ‘landgoed’ en als de regen even stopt dalen we door die tuin via een breed graspad af naar de kleine rivier. Als we terug zijn vertelt ze dat ze dat graspad heeft laten aanleggen omdat de klim terug gezien haar leeftijd toch wat zwaar wordt; ze rijdt nu met een golfkarretje door het ‘fynbos’  in haar tuin. Dat fynbos is haar grote liefde en ze voert voortdurend strijd om ‘exoten’ uit haar tuin te houden.

Tot de rivier kan ze niet meer komen met haar golfkar maar wij dalen verder af via Piet se Pad en Johannes se Pad, om na wat geklauter bij het riviertje uit te komen. Het water heeft  de kleur van cola. We horen dat dit komt door kleurstoffen die het fynbos afgeeft.

Dat fynbos kom je hier overal tegen. Het is een (grote) verzameling van vrij laag blijvende planten en struiken en lage bomen met in het algemeen vrij klein (fyn) blad. Het gedeelte langs de kust waar we nu zijn staat bekend als de Gardenroute en terecht: al die verschillende planten en bloemen. Een tuinarchitect kan hier niet tegen op.

Welke plaatsen bezoeken we nog meer langs de Gardenroute:

Cape Agulhas en natuurreservaat De Mond
Hermanus
Stilbaai
Garden route Game Lodge
Knysna

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail